Metamorfose van het Regentesseplantsoen

Hoe het was

Origineel was het Regentesseplantsoen gebaseerd op een ontwerp uit de 19e eeuw. Echter in de loop van de tijd is de structuur verdwenen. De bewoners waardeerden de monumentale bomen, maar vonden het verder een rommelig en vervallen groenstrook, die mn werd gebruikt als uitlaat voor honden uit de buurt.

 

Wat we hebben gedaan

Samen met bewoners uit de buurt is het Regentesseplantsoen opgeruimd en opgeschoond; overtollige bestrating en elementen zijn verwijderd en elementen als containers, borden, kasten zijn opnieuw gegroepeerd. Veel groen is gesnoeid en verzorgd. Op deze manier zijn zichtlijnen naar het water aangebracht.

In overleg en samenwerking met gemeente en bewoners is het wandelpad verlegd en verlengd van kop Kleiweg tot aan de ezel. De entrees naar de woonboten hebben allemaal dezelfde gebakken klinkers gekregen. De oevers zijn opgehoogd en verstevigd.

Verder zijn er 4 kleurrijke sierperken aangebracht, met vaste planten en heesters. Voor de woonboten is een privacystrook, die de woonbootbewoners naar eigen inzicht kunnen inrichten en gebruiken, met respect voor het publieke gedeelte.

 

Hoe het nu is

Het Regentesseplantsoen heeft weer het karakter van een park gekregen. In de sierperken bloeien de vaste planten met prachtige violette en blauwe tinten en witte accenten. De vaste planten zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Vogels vinden beschutting in de heesters en bomen. Het park nodigt uit om je stoeltje neer te zetten of even tot rust te komen op een van de bankjes. Door het groene gras slingert het wandelpad, waar bewoners en toeristen veel gebruik van maken. En de honden? Die zijn er nog steeds, maar steeds meer hondeneigenaren werken mee aan het schoonhouden van het park.